Het energiepark
Energiepark Woolde
Energiecoöperatie Buren Energie en duurzaam energiebedrijf Pure Energie hebben een idee voor een energiepark in Woolde, in de gemeente Hengelo: Energiepark Woolde. Met de windmolen, het zonnepark en de opslag van elektriciteit die in het gebied mogelijk zijn, willen we eraan bijdragen dat ook in de gemeente Hengelo meer eigen, groene elektriciteit wordt opgewekt. De omgeving kan nauw betrokken zijn bij dit energiepark en erin meedoen. Hoe? Dat leest u hier.
Op deze pagina staat informatie over:
- De locatie van het energiepark;
- De beoogde afmetingen van de windmolen, het zonnepark en energieopslagsysteem;
- Visualisaties van de windmolen;
- Hoeveel duurzame elektriciteit het energiepark kan opwekken;
- De locatie van het energiepark in het zoekgebied van de gemeente en het voorkeursgebied van de provincie.
Veel van deze informatie wordt ook in deze video toegelicht (tekst loopt door onder de video):
Locatie
Het plangebied van Energiepark Woolde ligt in het westen van de gemeente Hengelo. Het ligt in het gebied ten zuiden van de snelweg A1, ten oosten van de snelweg A35, ten noorden van buurtschap Woolde en ten westen van de spoorlijn Hengelo – Borne.
De windmolen en het zonnepark zijn beoogd op agrarische percelen tussen de Woolderbroekweg, de spoorlijn en de Westermaatsweg. Het energieopslagsysteem is beoogd op agrarische percelen ten zuiden van de Westermaatsweg, tegen de spoorlijn aan. Op onderstaande afbeelding is het plangebied aangegeven. De beoogde windmolenpositie is aangegeven met de blauwe cirkel. De percelen waar het zonnepark kan worden gerealiseerd, zijn aangegeven met de gele vlakken. Het plangebied voor energieopslag is aangegeven met blauw (tekst loopt door onder de afbeelding).
Moderne windmolen
De windmolen krijgt waarschijnlijk een ashoogte van circa 180 meter en een rotordiameter van circa 200 meter. Dat betekent dat een wiek circa 100 meter lang is en de tiphoogte - het bovenste puntje als een wiek rechtovereind staat - ongeveer 280 meter zal zijn. Nader onderzoek naar bijvoorbeeld slagschaduw, geluid en ecologie, wijst uit wat de uiteindelijke afmetingen van de windmolen worden. Lees hier waarom de hoogte van een windmolen belangrijk is en welke voordelen dit heeft (tekst loopt door onder de illustratie die termen als ashoogte en rotordiameter uitlegt).
Zonnepark met landschappelijke inpassing
Buren Energie en Pure Energie zien ruimte voor een zonnepark van circa zes hectare groot. Van het plangebied van circa zes hectare groot gebruiken de initiatiefnemers 25 procent voor landschappelijke inpassing, conform de Gedragscode Zon op Land. Boven minimaal 25 procent van het plangebied komen dus geen zonnepanelen. De exacte invulling van de landschappelijke inpassing bespreken de initiatiefnemers graag met de omgeving.
Opslaginstallaties met landschappelijke inpassing
Ten zuiden van de Westermaatsweg, tegen de spoorlijn aan, kan een energieopslagproject worden gerealiseerd. Het totale plangebied hiervoor is circa vijf hectare groot. Netbeheerders hebben veel behoefte aan grootschalige energieopslagsystemen, zodat zij vraag en aanbod van elektriciteit bij elkaar kunnen brengen, het elektriciteitsnet stabiel kunnen houden en netcongestie kunnen voorkomen of verminderen.
De opslaginstallaties worden landschappelijk ingepast. De exacte invulling van de landschappelijke inpassing bespreken de initiatiefnemers graag met de omgeving.
Op basis van de huidige gegevens zullen de energieopslagsystemen met name bestaan uit meerdere containerachtige opstellingen, aangevuld met omvormers en een transformatorstation. Welke opstelling het precies wordt en welk systeem er precies wordt gekozen, kan in dit prille stadium nog niet worden gezegd. Maar de verwachting is dat de installaties over het algemeen enkele meters hoog zullen zijn – waarschijnlijk circa 3,5 à vier meter. Daardoor is met gerichte landschappelijke inpassing het effect op het landschap van dit energieopslagproject goed te beperken.
Visualisaties windmolens
Hieronder staat een video met visualisaties van de beoogde windmolen vanaf diverse locaties rondom het plangebied. De windmolen in de visualisaties heeft dezelfde afmetingen als hierboven beschreven, waardoor het een realistisch beeld geeft (tekst loopt door onder de video).
38 procent van opgave van gemeente Hengelo voor 2030
In het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie Hengelo stelt de gemeente als doel dat in 2030 156 gigawattuur (GWh) duurzaam wordt opgewekt in de gemeente Hengelo. Op dit moment wordt 56 GWh duurzaam opgewekt. Dat resteert in een opgave van 100 GWh om tussen nu en 2030 aanvullend duurzaam op te wekken. De gemeente stelt in het Omgevingsprogramma dat dit met wind- en zonne-energie moet worden gerealiseerd.
Energiepark Woolde levert een grote bijdrage aan deze doelstelling. Uitgaande van een moderne windmolen (ashoogte circa 180 meter en rotordiameter circa 200 meter) wekt deze naar verwachting circa 30.000.000 kilowattuur (kWh) per jaar op. De precieze hoeveelheid hangt af van het uiteindelijke type en de exacte afmetingen van de windmolen. Dat valt in een dergelijk vroeg stadium nog niet precies te bepalen. Wel is 30.000.000 kWh een reële inschatting, gebaseerd op de vele reeds beschikbare wind- en productiegegevens van soortgelijke windprojecten.
Het zonnepark van circa zes hectare wekt naar verwachting circa 8.000.000 kWh per jaar op. Ook dit is een indicatie. De precieze hoeveelheid wordt bepaald door onder andere het aantal panelen en het type paneel dat uiteindelijk wordt geplaatst, en in welke configuratie. Maar ook dit is gebaseerd op vergelijkbare zonprojecten een reële inschatting.
Het volledige energiepark wekt dus naar verwachting circa 38.000.000 kWh per jaar op. Dat is circa 38 procent van de opgave van 100 GWh voor 2030 van de gemeente Hengelo.
Moderne windmolen is efficiënter
Een moderne windmolen met dergelijke afmetingen is aanzienlijk efficiënter. Als de wieken van een windmolen twee keer zo lang worden, wekt deze vier keer zoveel elektriciteit op. Overal in het land bereiken windmolens inmiddels deze afmetingen. Dit is ingegeven door Rijksbeleid, uitgevoerd via de SDE++: veel duurzame energie tegen lage kosten. Door een fors hogere elektriciteitsproductie per windmolen daalt de kostprijs per opgewekte kilowattuur en wordt duurzame elektriciteit zo efficiënt mogelijk geproduceerd. Dat zorgt ervoor dat een kleinere windmolen inmiddels niet meer rendabel is en er moet worden uitgegaan van een moderne windmolen.
Groter, maar niet groter effect op omgeving
Een grotere windmolen maakt niet automatisch meer geluid dan een kleinere windmolen. Tevens draait een grote windmolen langzamer rond. Regels voorkomen dat een grotere windmolen meer geluid en slagschaduw mag veroorzaken bij een woning dan een kleinere windmolen. Zo ontvangen woningen maximaal zes uur slagschaduw per jaar, ongeacht het formaat. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over geluid en hier voor meer informatie over slagschaduw.
Binnen zoeklocatie gemeente Hengelo
De beoogde posities van de windmolen en het zonnepark liggen binnen de zoeklocatie van de gemeente Hengelo voor windmolens en zonneparken, zoals vastgelegd in het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021 – 2030 van de gemeente. Op onderstaande afbeelding staat de plattegrond uit het Omgevingsprogramma waarop die zoeklocaties staan aangegeven. De rode cirkel op de plattegrond is toegevoegd door Buren Energie en Pure Energie om globaal aan te geven waar zij de windmolen beogen.
In het Omgevingsprogramma staat dat in Hengelo snelwegen, spoorwegen en hoogspanningsleidingen bij elkaar komen. “Het gebied waar de A1 en A35 bij elkaar komen, is bij uitstek geschikt om te veranderen tot energiegebied”, aldus het Omgevingsprogramma (tekst loopt door onder de afbeelding).
Binnen provinciaal voorkeursgebied voor windmolens
De provincie heeft beleid vastgesteld voor windmolens. In het kort wil de provincie het volgende:
- Enkele voorkeursgebieden in Overijssel waarin wat de provincie betreft veel windmolens kunnen komen.
- In de rest van de provincie, buiten deze voorkeursgebieden, mogen alleen windmolens komen als er minimaal vier bij elkaar komen te staan.
De beoogde positie van de windmolen van Energiepark Woolde, ligt in een voorkeursgebied (voorkeursgebied A35/ATT Almelo, Twenterand, Tubbergen, Enschede, Haaksbergen, Borne, Hengelo, Hof van Twente, Wierden, Hellendoorn). Daarmee voldoet Energiepark Woolde aan het beleid van de provincie.
De provinciale voorkeursgebieden liggen met name langs de snel- en andere grote wegen (en in de wijde omgeving daarvan). Op onderstaande plattegrond zijn de voorkeursgebieden aangegeven (de blauwe gebieden). Het geel ovaal onderaan de kaart is toegevoegd door Buren Energie en Pure Energie. Dat is globaal waar Energiepark Hengelo is beoogd en dus binnen een (blauw) voorkeursgebied.