Doe mee

De omgeving - inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties - kan op meerdere manieren betrokken zijn bij Energiepark Woolde. Dat kan door: 

  1. Met de initiatiefnemers in de omgevingsraad te overleggen over het plan;
  2. Mee te investeren en mede-eigenaar te worden van de windmolen en het zonnepark via energiecoöperatie Buren Energie;
  3. Mee te denken over het beheer en de besteding van het omgevingsfonds. 

Hieronder leest u daar meer over. Veel van deze informatie wordt ook toegelicht in deze video (tekst loopt door onder de video):

Omgevingsraad
Om het energiepark te kunnen bouwen, hebben we omgevingsvergunningen nodig. Om deze vergunningen te kunnen aanvragen, moeten we een gedetailleerd plan hebben. In dat plan staat onder andere waar de windmolen, het zonnepark en de opslaginstallaties komen, hoe groot ze worden, hoe het energiepark landschappelijk wordt ingepast en of er wordt voldaan aan de regelgeving. Graag betrekken we inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere geïnteresseerden bij het maken van dit plan. De onderzoeken die hiervoor nodig zijn, geven veel inzicht in wat het betekent voor de omgeving als het energiepark er staat. Ook horen we graag wat aandachtpunten zijn van de omgeving. We kunnen dan onderzoeken of daar in het plan rekening mee kan worden gehouden. De omgeving kan bijvoorbeeld meedenken over de landschappelijke inpassing van het zonnepark en de opslaginstallaties. Daarom stellen we voor een omgevingsraad in te richten. Daaraan kunnen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de omgeving deelnemen. Samen met de omgevingsraad bespreken we het plan en andere onderwerpen waar de omgevingsraad het over wil hebben. Mocht u interesse in of vragen over deze omgevingsraad hebben, neem dan contact met ons op via info@energieparkwoolde.nl.

Investeer mee
Via energiecoöperatie Buren Energie kunnen inwoners mee-investeren in de windmolen en het zonnepark. De coöperatie maakt het mogelijk dat zij door middel van lidmaatschap van de coöperatie mede-eigenaar kunnen worden en zo voordelen halen op de persoonlijke investering die zij hierin doen. Buren Energie is er verantwoordelijk voor dat dit verder wordt vormgegeven. 

Vijftig procent lokaal eigendom 
Buren Energie brengt vijftig procent van de investeringen voor de windmolen en het zonnepark op en wordt zo eigenaar van vijftig procent van de windmolen en het zonnepark. Daardoor is er sprake van vijftig procent lokaal eigendom.  

Omgeving kan mede-initiatiefnemer zijn 
Doordat de energiecoöperatie mede-initiatiefnemer is, kan de omgeving ook mede-initiatiefnemer zijn. Wie lid is van de coöperatie, heeft stemrecht en bij coöperaties geldt: één lid heeft één stem, ongeacht de eventuele functie binnen de coöperatie of de mate waarin het lid financieel participeert. De algemene ledenvergadering is het hoogste orgaan binnen een coöperatie en stemt over de belangrijke voorstellen van het bestuur. Daardoor hebben leden van de coöperatie de mogelijkheid om als mede-initiatiefnemer direct betrokken te zijn bij de windmolen en het zonnepark. Het uitgangspunt van Buren Energie is dat zowel inwoners van Hengelo, Borne als Hof van Twente kunnen mee-investeren via de coöperatie. 

Coöperatief deel energiepark draagt bij aan omgeving 
Gebruikelijk bij deze vorm van financiële participatie is dat tevens een deel van het rendement van het coöperatieve deel van de windmolen en het zonnepark wordt besteed aan bijvoorbeeld nieuwe projecten waar in de omgeving behoefte aan is. Daarover beslissen de leden van de coöperatie. De opbrengst van het coöperatieve deel van de windmolen en het zonnepark kan hierdoor worden gebruikt voor nieuwe (duurzame) initiatieven in de omgeving. 

Buren Energie heeft in beginsel met name als doel om dit rendement in te zetten voor maatschappelijke doelen zoals energiebesparing en het voorkomen van energiearmoede in de regio. Ook wil Buren Energie investeren in het ontwikkelen van nieuwe duurzame energieprojecten. De doelen en kaders hiervoor worden uiteindelijk bepaald door de ledenvergadering van de coöperatie. 

Omgevingsfonds
Naast lokaal eigendom via Buren Energie komt er een omgevingsfonds waarmee een deel van de opbrengst van de windmolen en het zonnepark ter beschikking wordt gesteld aan de omgeving. Deze bijdrage is 0,50 euro per opgewekte megawattuur (MWh) per jaar, voor een periode van in elk geval 15 jaar. Ter indicatie: met naar verwachting circa 30.000 MWh per jaar door de windmolen en circa 8.000 MWh door het zonnepark (totaal: circa 38.000 MWh per jaar) is er dan naar verwachting circa 19.000 euro beschikbaar voor de omgeving via het omgevingsfonds. 

Hoe het fonds wordt beheerd en waaraan het wordt besteed, bespreken we graag met de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld goed worden besproken in de omgevingsraad. Dit omgevingsfonds kan – ter illustratie - worden benut voor de versterking van bijvoorbeeld gemeenschappelijke voorzieningen, landschap of natuur in de omgeving of voor maatregelen of initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Onze wens is wel dat dit fonds zo breed mogelijk meerwaarde heeft voor de omgeving en dat hiermee niet persoonlijk gewin wordt gefaciliteerd. 

Als u ideeën of suggesties heeft voor het omgevingsfonds, kunt u contact met ons opnemen via info@energieparkwoolde.nl.