Initiatiefnemers

Energiecoöperatie Buren Energie en Pure Energie zijn samen de initiatiefnemers van Energiepark Woolde. Zij hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De afspraak is dat zij samenwerken op gelijkwaardige basis: samen maken ze het plan en samen dragen zij de investeringskosten. De afspraak is dat vijftig procent van de windmolen en het zonnepark eigendom wordt van de energiecoöperatie – en daarmee van de omgeving - en vijftig procent van Pure Energie.

Energiecoöperatie Buren Energie
Energiecoöperatie Buren Energie U.A. maakt het mogelijk dat buren met elkaar kunnen ondernemen. Leden investeren in de coöperatie, die daarmee kan investeren in duurzame energieprojecten die rendementen opleveren. Een gedeelte van die opbrengst keert Buren Energie uit als een rente op de investeringen van de leden. De rest van de opbrengsten investeert de coöperatie in maatschappelijke doelen zoals energiebesparing en het voorkomen van energiearmoede in de regio. Ook wil Buren Energie investeren in het ontwikkelen van nieuwe duurzame energieprojecten. Investeringen in duurzame energieprojecten door de coöperatie en de voorwaarden daarvan moeten altijd worden goedgekeurd door de leden in de algemene ledenvergadering.  

 

Buren Energie wil een duurzaam energiesysteem
In een duurzaam energiesysteem is er een balans tussen de drie P’s: People, Planet, Prosperity. Niet alleen windmolens of zonneparken bouwen om winst te maken, maar ook om samen met buren die opbrengst weer in te zetten voor de verduurzaming van de regio. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook goed voor de mensen die in die regio wonen. 

Daarnaast wil Buren Energie de opgewekte energie/stroom aan de leden leveren. Hoeveel de coöperatie levert en hoeveel er wordt geleverd, moet ook in balans zijn. De wind waait immers niet altijd en de zon schijnt ook niet altijd. Om opwek en gebruik van de stroom met elkaar in balans te brengen, wil Buren Energie een gedeelte van de winst inzetten om energie te besparen en in de toekomst investeren in energieopslag.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid en voorkomen energiearmoede
Als een maatschappelijk gedreven organisatie wil Buren Energie ook de buren helpen met het verduurzamen van hun woningen. Dat kan door, in samenwerking met andere maatschappelijke organisaties, de leden energiebesparingsadviezen te geven. Met de opbrengsten van de projecten die Buren Energie realiseert, wil de coöperatie ook buren die deze investeringen in energiebesparing niet kunnen betalen, helpen om hun energierekening naar beneden te brengen. Op deze manier draagt Buren Energie bij aan de bestrijding van energiearmoede in de regio. 

 

Voor Hengelo, Borne en Hof van Twente
Buren Energie richt zich op de regio Hengelo – Borne - Hof van Twente. Iedereen uit die gemeenten kan lid worden van de coöperatie en mee-investeren. Hierdoor kunnen inwoners uit de omgeving – ongeacht de gemeentegrenzen – meedoen in de windmolen en het zonnepark. 

Klik hier voor de website van Buren Energie.   

logo buren energie

 

Pure Energie
Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf, gevestigd in Enschede. Al ruim 25 jaar werkt het bedrijf aan de verduurzaming van Nederland door eigen windmolens, zonnedaken en zonneparken te realiseren. Iedereen, zowel particulier, organisatie als bedrijf, kan de groene stroom uit deze windmolens en zonneparken afnemen door klant te worden van Pure Energie. Zo heeft Pure Energie kennis van alle facetten: van locatieonderzoek, planologische procedure en omgevingsproces tot financiering, bouw en beheer van de windmolens en zonneparken en het leveren van de groene stroom. Verder levert Pure Energie zonnepanelen aan bedrijven en particulieren en werkt aan projecten voor energieopslag. 

Pure Energie levert klanten alleen de stroom die het zelf opwekt met de eigen windmolens en zonneparken die alleen in Nederland staan. Daarom is Pure Energie al jaren achter elkaar uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland in een onderzoek van de Consumentenbond, WISE, Greenpeace en Natuur & Milieu. 

In de ontwikkeling van nieuwe wind- en zonneparken zoekt Pure Energie altijd de samenwerking met de omgeving. Dat houdt onder andere in dat Pure Energie in veel projecten samenwerkt met een lokale energiecoöperatie. Via die coöperatie kan de omgeving collectief mede-eigenaar worden van het wind- of zonnepark, conform het streven voor lokaal eigendom uit het landelijke Klimaatakkoord. Pure Energie streeft naar een gelijkwaardige samenwerking met de omgeving.