Terugblik inloopavond en mogelijke vervolgstappen
12 juli 2024 Matthijs Oppenhuizen
We blikken terug op de inloopavond die is gehouden en het contact met omwonenden dat we hebben gehad. Verder gaan we in op mogelijke vervolgstappen voor de windmolen, het zonnepark en energieopslag. Ook staan we stil bij de omgevingsraad waarvoor u zich kunt aanmelden.
Inloopavond en contact met omwonenden
Op 13 juni 2024 hielden we een inloopavond over Energiepark Woolde. Onze schatting is dat er circa 90 bezoekers waren. Zij hadden met name vragen die vaak terugkwamen op twee hoofdvragen: waarom is deze plek gekozen voor het energiepark en wat zal ik ervan merken? Deze vragen hoorden we ook veel bij omwonenden die we de afgelopen weken individueel spraken, onder andere naar aanleiding van de brief die we naar veel adressen in de omgeving stuurden. We probeerden zo goed mogelijk antwoord te geven op deze en andere vragen.
Zo legden we uit dat een plek voor dit soort projecten wordt bepaald op basis van allerlei regelgeving die er is om het effect op de omgeving (onder anderen omwonenden en natuur) te beperken. Door al die regelgeving blijven in een gemeente vaak weinig plekken over waar mogelijk een windmolen, zonnepark of energieopslagsysteem kan staan. Zeker voor windmolens zijn er weinig plekken die ruimtelijk geschikt zijn. Ook in de gemeente Hengelo. Het gebied Woolde is een van de weinige locaties in Hengelo waar een windmolen in principe mogelijk lijkt.
Het effect van het energiepark op de omgeving moet nog goed worden onderzocht. Op basis van die onderzoeken wordt bepaald of het energiepark er ook echt kan komen. Meer over deze onderzoeken leest u verderop in deze nieuwsbrief en hoe u hier via de omgevingsraad bij betrokken kan zijn.
Hieronder ziet u een visualisatie van de beoogde windmolen, vanaf de snelweg A1 (tekst loopt door onder de afbeelding).
Vervolgstappen windmolen, zonnepark en energieopslag
Op dit moment lopen er nog geen ruimtelijke procedures voor vergunningen voor Energiepark Woolde. Het wordt ook nog even zoeken welke procedures precies wanneer worden doorlopen en door wie. De kans lijkt op dit moment groot dat er op verschillende momenten verschillende procedures worden doorlopen. Dat leggen we hieronder uit.
- Programmeringsafspraken voor windmolens
De gemeente Hengelo en provincie Overijssel hebben zogeheten programmeringsafspraken voor windmolens gemaakt. Dat is kort gezegd een afspraak tussen gemeente en provincie hoeveel windenergie er in 2030 in Hengelo wordt opgewekt. Deze afspraken moeten nog wel worden vastgesteld door provinciale staten (PS) van Overijssel. De huidige planning is dat PS hier in oktober van dit jaar een besluit over nemen, als onderdeel van het nieuwe beleid van de provincie voor windmolens. Eerder al wees de gemeente Hengelo het gebied Woolde aan als zoeklocatie voor windmolens. Deze zoeklocatie is onderdeel van de programmeringsafspraken. Op dit moment is de planning dat later dit jaar, als PS instemmen met het windbeleid en de programmeringsafspraken, initiatiefnemers voor windmolens in Hengelo (en andere gemeenten) hun plannen kunnen indienen bij de provincie Overijssel. De provincie bepaalt dan welke plannen mogen beginnen aan de omgevingsvergunningsprocedure. Wij bereiden voor dat we ons plan voor de windmolen in Woolde dan kunnen indienen. Zoals het er nu op lijkt, duurt het nog tot begin 2025 voordat de provincie bepaalt welke plannen verder kunnen. - Duurzaamheidsroute A35
De provincie en gemeenten (waaronder Hengelo) langs de snelweg A35 en deels de A1 werken aan de Duurzaamheidsroute A35. Kort gezegd is het idee om in een zone langs de snelweg mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Om dit mogelijk te maken, werkt de provincie aan een zogeheten projectbesluit. Deze procedure loopt nog. De plek waar wij het zonnepark beogen, ligt binnen de zone van deze Duurzaamheidsroute. Als de procedure voor dit projectbesluit is doorlopen, kunnen wij een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente Hengelo om op de door ons beoogde plek zonnepanelen te plaatsen. Hiervoor hebben we nog geen concreet plan. Bij het maken van dat plan betrekken we graag de omgeving. - In overleg over energieopslag
Woolde is in principe een gebied waar op basis van gemeentelijk en provinciaal beleid twee windmolens en zonneparken gerealiseerd kunnen worden. Voor ons idee voor een energieopslagsysteem is dat nog niet bepaald. Wel neemt de noodzaak van energieopslag snel toe. Vraag en aanbod van duurzame elektriciteit kunnen dan bij elkaar worden gebracht en het helpt om het elektriciteitsnet stabiel te houden. We gaan graag in overleg met de gemeente Hengelo over de mogelijkheden voor energieopslag in het gebied waar wij hier kansen voor zien.
Praat mee in de omgevingsraad
De omgeving (inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven) kan via de omgevingsraad met ons in gesprek gaan over het plan voor Energiepark Woolde. Meer over deze omgevingsraad leest u op onze website, klik daarvoor hier. Zoals gezegd moet er nog veel onderzoek worden gedaan naar het effect van het energiepark op de omgeving, om zo te bepalen of het energiepark er daadwerkelijk kan komen. Ook kunnen we het zonnepark en energieopslagsysteem landschappelijk inpassen. Denk dan onder andere aan bosschages rondom de installaties. Daar moeten we nog een plan voor maken. Vragen en suggesties vanuit de omgeving betrekken we daar graag bij. Dat kan via de omgevingsraad.
Omgevingsraad al een rol in onderzoeken voor windmolen
Voor de windmolen kan de omgevingsraad mogelijk later dit jaar al een rol spelen. Zoals u wellicht weet, is er al langer een initiatief voor twee windmolens in deze regio: Wind voor Buren. Zie de website van Wind voor Buren voor meer informatie. Deze twee windmolens zijn beoogd nabij knooppunt Buren in de gemeente Hof van Twente, maar nabij de grens met Borne en Hengelo. Wind voor Buren is al een stap verder dan Energiepark Woolde. Voor Wind voor Buren heeft de provincie besloten dat de ruimtelijke procedure(s) begint. Dat betekent dat voor Wind voor Buren de benodigde onderzoeken worden uitgevoerd.
Wind voor Buren en de zoeklocatie in het gebied Woolde staan los van elkaar, maar de afstand hiertussen is relatief klein. Het is daarom verstandig en wellicht noodzakelijk om in de onderzoeken voor Wind voor Buren ook rekening te houden met de zoeklocatie voor windmolens in het gebied Woolde. Zo kunnen de effecten van Wind voor Buren en mogelijke windmolens in het gebied Woolde afzonderlijk worden onderzocht, maar ook het gezamenlijke effect hiervan kan worden onderzocht. Ook bij Wind voor Buren is een omgevingsraad mogelijk en daarin kan het gaan over de onderzoeken die worden uitgevoerd. Het lijkt daarom verstandig om zowel Wind voor Buren als de zoeklocatie in Woolde gezamenlijk te bespreken in de omgevingsraad. Hoe dat precies het beste kan, moet in overleg met de deelnemers aan de omgevingsraad worden bepaald. Hoe dan ook: als u betrokken wilt zijn bij Energiepark Woolde, kunt u zich aanmelden voor de omgevingsraad via info@energieparkwoolde.nl. Dan krijgt u op een later moment de uitnodiging voor bijeenkomsten van de omgevingsraad.