Video en inloopavond over Energiepark Woolde

30 mei 2024 Matthijs Oppenhuizen

In een video geven we meer toelichting op Energiepark Woolde en hoe de omgeving daarbij betrokken kan zijn. Als u met ons in gesprek wilt, bent u van harte welkom op de inloopavond die we op 13 juni houden in Hengelo.

Windmolen, zonnepark en energieopslag
Wij -
energiecoöperatie Buren Energie en duurzaam energiebedrijf Pure Energie uit Enschede - hebben een initiatief voor een windmolen, een zonnepark en energieopslag in het gebied Woolde in de gemeente Hengelo: Energiepark Woolde. De windmolen en het zonnepark zijn beoogd in het gebied tussen de Woolderbroekweg, de spoorlijn en de Westermaatsweg. Het energieopslagproject is beoogd ten zuiden van de Westermaatsweg, tegen de spoorlijn aan. Meer informatie over de locatie en afmetingen leest u op deze pagina.

Stand van zaken
Energiepark Woolde verkeert in een pril stadium. Er lopen nog geen formele procedures voor bijvoorbeeld een vergunning. We willen nu graag eerst met de omgeving in gesprek. Wel hebben we voor ons plan een principeverzoek ingediend bij de gemeente Hengelo. Dat is een eerste stap die we zetten voor het energiepark, maar het duurt dan waarschijnlijk nog enige tijd voordat eventuele vervolgstappen worden gezet. Zo is er op dit moment nog geen inhoudelijke reactie van de gemeente op ons principeverzoek. Pas als dat antwoord er is, kunnen we mogelijk vervolgstappen zetten.

Video en inloopavond
Hieronder ziet u een video waarin we meer toelichting geven op het initiatief en hoe de omgeving hierbij betrokken kan zijn (tekst loopt door onder de video).

Verder houden we een inloopavond voor iedereen die nadere informatie wil of met ons in gesprek wil. Deze inloopavond is op:

 

  • Datum: 13 juni 2024
  • Tijd: tussen 19.00 en 21.00 uur
  • Locatie: Hotel Van der Valk, Bornsestraat 400, Hengelo

Belangstellenden kunnen op 13 juni tussen 19.00 en 21.00 uur langskomen op het moment dat zij willen. Er staan in de zaal panelen met informatie, er worden visualisaties getoond en bezoekers kunnen nader in gesprek met Buren Energie en Pure Energie.

Veel duurzame elektriciteit
We gaan uit van een moderne windmolen: een ashoogte van circa 180 meter en een rotordiameter van circa 200 meter. Daarmee is de tiphoogte circa 280 meter. Nader onderzoek wijst uit hoe groot de windmolen exact wordt, maar deze krijgt waarschijnlijk dergelijke afmetingen. Grotere windmolens wekken meer duurzame elektriciteit op. Als de wieken twee keer zo lang worden, wekt een windmolen vier keer zoveel op. De verwachte opbrengst van de windmolen met de beoogde afmetingen is circa 30.000.000 kilowattuur (kWh) per jaar. Het zonnepark van circa zes hectare groot kan waarschijnlijk circa 8.000.000 kWh per jaar opwekken. Dat is dus gezamenlijk waarschijnlijk circa 38.000.000 kWh per jaar. 

In het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie Hengelo stelt de gemeente als doel dat in 2030 156 gigawattuur (GWh) duurzaam wordt opgewekt in de gemeente Hengelo. Op dit moment wordt 56 GWh duurzaam opgewekt. Dat resteert in een opgave van 100 GWh om tussen nu en 2030 aanvullend duurzaam op te wekken. De gemeente stelt in het Omgevingsprogramma dat dit met wind- en zonne-energie moet worden gerealiseerd. Met mogelijk 38.000.000 kWh per jaar kan het energiepark circa 38 procent van de opgave van 100 GWh voor 2030 van de gemeente Hengelo opwekken.

Volgende stap: omgevingsraad en gedetailleerd plan
Om het energiepark te kunnen bouwen, zijn omgevingsvergunningen nodig. Om deze vergunningen te kunnen aanvragen, moet er een gedetailleerd plan zijn. Graag betrekken we inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven bij het maken van dit plan. De onderzoeken die hiervoor nodig zijn, geven veel inzicht in wat het betekent voor de omgeving als het energiepark er staat. Ook horen we graag wat aandachtspunten zijn van de omgeving. Er kan dan worden onderzocht of daar in het plan rekening mee kan worden gehouden. Daarom stellen we voor een omgevingsraad in te richten. Daaraan kunnen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties meedoen. Samen met de omgevingsraad bespreken we dan het plan. De omgeving kan bijvoorbeeld meedenken over de landschappelijke inpassing van het zonnepark en de opslaginstallaties.

Meer hierover leest u hier. Aanmelden voor de omgevingsraad of voor vragen daarover: mail naar info@energieparkwoolde.nl.

Mee-investeren en omgevingsfonds
Inwoners uit de omgeving kunnen via energiecoöperatie Buren Energie mee-investeren en zo gezamenlijk mede-eigenaar worden de windmolen en het zonnepark , want de windmolen en het zonnepark  worden voor vijftig procent eigendom van Buren Energie. Inwoners behalen dan voordeel op hun persoonlijke investering. Gebruikelijk bij deze vorm van financiële participatie is dat tevens een deel van het rendement van het coöperatieve deel van de windmolen en het zonnepark wordt besteed aan bijvoorbeeld nieuwe projecten waar in de omgeving behoefte aan is. Daarover beslissen dan de leden van de coöperatie.

Verder komt er een omgevingsfonds dat 15 jaar lang wordt gevuld met een deel van de opbrengsten van de windmolen en het zonnepark (0,50 euro per geproduceerde MWh). Als de beoogde moderne windmolen en het zonnepark worden gerealiseerd, is de indicatie op dit moment dat via dit omgevingsfonds circa 19.000 euro per jaar beschikbaar is. De initiatiefnemers bespreken graag met de omgeving – bijvoorbeeld via de omgevingsraad - waarvoor dit fonds wordt ingezet.